Стартиралото ново строителство у нас намалява с близо 19% от началото на 2020 г.

Близо 4,727 млн. кв. м е стартиралото ново строителство у нас от началото на годината до края на октомври, което е спад с 18,92% на годишна база, сочат данни на Националния лрегистър за ново строителство и реконструкции в България, представени по време на „Форум Реал" за строителство, иновации, недвижими имоти и инвестиции.

Според Петър Мастиков, главен анализатор на Регистъра, след първоначалното замръзване заради пандемията строителството на голяма част от проектите е било възобновено и пазарът е успял да навакса забавянето след първото затваряне заради коронавируса.

Очаквано пандемията нанася най-тежък удар върху пазара на офис площи, където спадът на новозапочнатото строителство достига 54,6% на годишна база. Обемът на новостроящите се офис площи е около 171 хил. кв. м, което е с близо 200 хил. кв. м по-малко спрямо миналата година. Ограниченията върху пътуванията и последвалият спад на туризма се отразяват силно негативно е на строителството на нови хотели у нас. Понижението в сегмента е с 35,8% на годишна основа, а общият обем на стартирало строителство достига 177 хил. кв. м.

Жилищата имат най-голям дял от започнатото ново строителство от началото на годината с 2,7 млн. кв. м. Това обаче е спад с близо 26% спрямо миналата година. Близо 855 хил. кв. м промишлени сгради са стартирани от началото на 2020 г., като понижението в сегмента е с около 20%, или с близо 200 хил. кв. м по-малко площи на годишна база. При търговските площи спадът е по-минимален от 0,67%, а общият обем на стартиралото ново строителство между януари и октомври достига 171 хил. кв. м.

За сметка на това пандемията е довела до ръст с 57% на строителството на алтернативни имоти като здравни заведения и училища, което се дължи и на очакваното засилено търсене на здравни услуги през идните години.

Силен ръст има и при ваканционните имоти, чийто обем е нараснал три пъти в сравнение с миналата година до 420 хил. кв. м Това обаче се дължи главно на няколко големи проекта в района на София, чието строителство е стартирало тази година. Засиленото търсене на къщи с двор и по-големи площи извън големите градове също допринася за скока на новото строителство в сегмента.

Кръстова вада и Студентски град са кварталите в София с най-голям обем от новозапочнато жилищно строителство от началото на годината от съответно 170 хил. кв. м и 142 хил. кв. м. Сред кварталите с активно ново строителство в столицата са също Симеоново, Витоша, Овча купел и централните градски части, като обемът новозапочнати площи там достига съответно 139 хил. кв. м, 101 хил. кв. м, 86 хил. кв. м и 63 хил. кв. м.

Като цяло обаче започнатото ново жилищно строителство в София отбелязва спад от 23% на годишна база, а общият обем достига 1,3 млн. кв. м Още по-голямо е свиването в Пловдив и Варна – от съответно 36% и 40%. В Бургас новозапочнатите жилищни сгради от началото на годината са намалели с 10 на сто.

При промишлените сгради най-голям е спадът в Пловдив, който е водещ град в сегмента в страната. За дасетметечието стартиралото ново строителство там е намаляло с 50%. В София и София област понижението е от съответно 20,1% и 31%, докато във Варна и Бургас има ръст.

Офис пазарът е съсредоточен основно в София, където от началото на годината е започнало строителството на 125 хил. кв. м офис сгради. Обемът е наполовина по-малък в сравнение със същия период наминалата година. 12 хил. кв. м са стартирани в Пловдив, или спад с 61%, а във Варна е започнало строителството на едва 11 хил. кв. м.

Общо в София стартираните строителни проекти от началото на годината са с обем от 1,7 млн. кв. м, което е намаление с 25 на сто. В Пловдив са стартирани 523 хил. кв. м, или спад с 31%, а във Варна и Бургас понижението е от съответно 40% и 14%.

Credit: investor.bg