Спад на строителството в България за месец ноември

Строителната продукция у нас е отбелязала втори пореден месечен спад през ноември, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Спрямо октомври тя е намаляла с 0,4%, след като предходния месец записа месечно понижение от 1,6%. По-голям принос за спада има сградното строителство, което е намаляло с 0,5%, докато при гражданското и инженерното строителство, в което влиза и строителството на инфраструктура, свиването е с 0,4%.

 

Спадовете обаче са по-малки спрямо октомври, когато сградното строителство се понижи на месечна база с 1,7%, а гражданското и инженерното строителство се сви с 1,6%.

Спрямо ноември 2019 г. строителната продукция у нас е записала спад от 4,1% през ноември, което е десети пореден месец на свиване.

 

Строителството се озова на негативна територия още през февруари, а спадовете станаха двуцифрени през пролетта заради блокадата за овладяване на коронавируса, въпреки че строителството не беше замразено както в други страни. От юни започна наваксване, което обаче все още не е достатъчно за достигане на нивата от 2019 г.

Отрицателният темп на годишна база се определя от сградното строителство, което намалява със 7,9%, докато при гражданското и инженерното строителство е регистриран ръст от 1,2%.